Jednou větou o blogu

O chorálu, rumba koulích a mši svaté

26. 4. 2010 10:06
Rubrika: Nezařazené

Rozhovor

Vybírám:

Hudba liturgická však klade nároky větší: nyní, milý posluchači či zpěváku, si představuj Boha tak, jak ti to vyjádřeno hudebními prostředky předkládám. ... Tedy v liturgii nezpíváme tak, abychom vyjádřili, co cítíme, ale máme zpívat tak, aby všichni mohli přizpůsobit cítění a myšlení tomu, co zpíváme.

Církevní dokumenty upravují jen to, jaká funkční kritéria má hudba splňovat, jak má v rámci daného kulturního kontextu fungovat. Jsou to známá a dosud platná kritéria motu propria svatého Pia X. uměleckost, všeobecnost, posvátnost.

...církevní hudba, nechceme-li rezignovat na katolicitu, proto musí být přijatelná pro všechny.

Je tedy přirozené, že mladí ve věku kolem 15 let nechápou, že nějaký žánr by byl pro liturgii méně vhodný. Na totéž ve dvaceti se však můžeme dívat jako na jistý vývojový problém a ve třiceti bych se nebál označit tuto neschopnost za zaraženou hudební pubertu.

Některé hudební formy a prvky jsou natolik pevně spojeny s určitými skutečnostmi vylučujícími se s liturgií, že je to činí pro liturgii nepoužitelnými.

Dokumenty magisteria vycházejí z pochopení podstaty liturgie a z chápání lidské přirozenosti. Lidská přirozenost se nemění, podstatu liturgie Církev nepředefinovala. Proto byly-li tyto dokumenty ve svých základních tezích pravdivé tehdy, jsou pravdivé i dnes.

Pohled na podstatu mše svaté tvoří pro nás muzikanty (ale stejně tak i pro církevní architekty a výtvarníky) základní zadání.

Zobrazeno 2556×

Komentáře

maxmilianrex

Nikdy jsem netušil,jak je přísloví o potrefené huse přesné,ačkoliv jsem schválně nejmenoval,potrefená zastydlá puberta se ozvala.Jinak občane Vizi,vjiných diskuzích,teologických, často,velmi často argumentujete svým teologickým vzděláním.A tak by mě zajímalo,jaké máte hudební vzdělání,děkuji za odpověď.

HelenaH

Jevem kultury mládeže je to, že někteří jezdí ještě pořád na Portu a zpívají Nedvědy a druzí potřebují a milují metal.Slyšela jsem i zarapovat:-) Mariino Magnificat. Jsem nejen starší-jsem prostě babča ale vůbec mě to neurazilo, moc se mi to líbilo a docela si dovedu představit, že by se to možná Alžbětě líbilo a malému Janovi taky.... To je jen na odlehčení této "hutné" odborné pře.

Zobrazit 24 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio