Jednou větou o blogu

Z rozhovoru s Adamem Viktorou

1. 12. 2018 17:22
Rubrika: Nezařazené

Proč je hudba Jana Dismase Zelenky výjimečná?
Vyznačuje se mimořádnou kvalitou jako celek a imponuje skladatelským uměním i invencí. (...) Zelenka se zásadně držel na výši kompozičně, intelektuálně i emocionálně. Myslím, že za svého zaměstnavatele pokládal nejen krále, ale i samotného Boha, je to na jeho hudbě znát. Je srdcervoucí a nabízí mnoho tváří z různých úhlů pohledu.

Zelenkova hudba je převážně liturgická. Může dnešní posluchač, i když je věřící, prožít nebo si aspoň představit barokní zbožnost?
Duchovní síla je v Zelenkově hudbě zakódována jednou provždy. Skvěle to vystihují slova dvorního básníka J.G. Kittela ze třicátých let 18. století, že Zelenka "dokáže svou působivou hudbou nadchnout lidské duše pro boží čest tak, že již zde na zemi mohou okusit radost nebeskou". Současná církev dělá velkou chybu, když dopustila, aby v kostelích zněla nekvalitní hudba nebo vůbec žádná. Při dnešních bohoslužbách není, až na výjimky, pro výjimečnou liturgickou hudbu místo.

Proč?
Jendak na něco takového církev nemá prostředky a také to není v jejím prvořadém zájmu. Dnešním ideálem je zapojení všech zúčastněných do hudební složky v bohoslužbě. Lid ovšem přirozeně nemůže podat skutečný umělecký výkon. Hudbou se přitom dají vyjádřit věci mezi nebem a zemí, které se jinak vyjádřit nedají.

Adam Viktora (44) je varhaník, dirigent a umělecký vedoucí souboru Ensemble Inégal.

Mladá fronta DNES 1.12.2019
MF DNES XXIX/279

Zobrazeno 1426×

Komentáře

dromedar

Požehnaný jsi, Hospodine, Bože náš, králi světa, že všechno moudře uspořádáváš, takže @RomanS bydlí někde hodně daleko a já nejsem z těch sousedů, kterým pouští Black Sabbath. Velebeno budiž tvé svaté jméno navěky.

RomanS

Amen.

Zobrazit 15 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio